Voor velen is Frankrijk nog steeds hét wijnland bij uitstek. Niet helemaal onterecht, want uit dit klassieke wijnland komt inderdaad best een groot deel van de wijn die we wereldwijd drinken. Maar wist je dat lang niet iedere wijn die je kent, en waarvan je dacht dat hij Frans was, ook echt uit Frankrijk komt?

Niet alles dat Frans klinkt is dat ook

Mijn favoriete Franse wijn? Een Sauvignon Blanc. Klinkt als een heel plausibel antwoord, kan dat ook zeker zijn, maar is vaak een beetje te kort door de bocht. Een Sauvignon Blanc hoeft namelijk niet per se uit Frankrijk te komen.

Schrik je je nu rot, en vraag je je af hoe dat nu weer kan; de naam klinkt toch Frans, of heb je echt niet opgelet op school? Geen zorgen. De naam klinkt inderdaad hartstikke Frans, en dat is hij ook. Veel wijnen krijgen hun naam op basis van welke druif er gebruikt is bij de productie ervan. Ook bij een Sauvignon Blanc is dat het geval; het is de naam van een druivenras. Deze druiven zijn echter al heel lang goed verspreid over de wereld, met name over de landen die wijn produceren. Je vindt ze ook in Spanje, Nieuw-Zeeland en Zuid-Afrika, om maar eens wat voorbeelden te noemen. De druiven komen oorspronkelijk uit Frankrijk, maar hebben hun weg over de wereld goed gevonden. Iedere wijn die van een bepaalde druif gemaakt wordt draagt de naam van de druif in kwestie. Zo kan een wijn met een Franse naam dus prima uit een land komen waar alleen Engels wordt gesproken; als zij een van oorsprong Franse druif gebruikt hebben gaat dat vanzelf.

Iedere streek zijn eigen wijn

Zeggen dat Sauvignon Blanc je favoriete Franse wijn is, dat kan dus eigenlijk niet. Het kan je favoriete wijn zijn, maar er is best een kans dat de wijn die in je glas zit uit een heel ander land komt dan Frankrijk.

Wil je bepalen welke wijn die uit Frankrijk komt je favoriet is, dan is het beter om te kijken naar de streek waar deze geproduceerd is. Daar is namelijk geen discussie over mogelijk; een Bourgogne wijn komt uit de Bourgogne, en dus uit Frankrijk.

Alle streken in Frankrijk, maar ook daarbuiten, hebben zo hun eigen wijnen. Door de verschillende klimaten en bodemsoorten hebben zij allemaal zo hun eigen unieke smaak. Chablis wijn komt bijvoorbeeld uit de Bourgogne, maar dan uit de meest noordelijke regio, waar het klimaat het koelst is. De wijn kan daardoor weer heel anders smaken dan wijnen uit meer zuidelijke gebieden. Wil je weten wat je favoriete Franse wijn is, dan is het dus zaak om wijnen uit zoveel mogelijk gebieden te proeven en te vergelijken. 

Misschien vind je dit ook leuk...

Populaire Artikelen