Het is een bekende regel: bij vlees drink je rode wijn, bij vis juist witte. Een vaste regel, waar onder geen beding van mag worden afgeweken, is het echter allerminst: uiteindelijk ben jij natuurlijk zelf degene die bepaalt welke wijn je bij welk gerecht wilt drinken. Maar hoe komt het toch dat zoveel mensen de combinatie van vlees en rode wijn zo’n goede vinden?

Vlees en rode wijn: een prima match

Wat is eigenlijk de reden waarom rode wijn zo goed smaakt bij een lekker stuk vlees? Zonder het al te technisch te maken, is het zo dat er in met name rode wijn veel tannines aanwezig zijn. Tannines zitten op de schillen en in de pitten van druiven en zijn dus in iedere wijn aanwezig. In rode wijn zitten ze een stuk meer dan in witte, omdat het proces bij beide soorten wijn verschillend is. Tannines voegen zeker iets toe aan een wijn, ze zorgen er namelijk voor dat wijn langer houdbaar is, bijvoorbeeld. De smaak ervan is echter aan de bittere kant. Tannines zijn een goede combinatie met vlees; hier worden zij soepeler van, waardoor de smaak van de wijn beter wordt. Daar komt nog eens bij dat de uitgesproken smaak van rode wijn ook de smaak van het vlees weer beter kan laten uitkomen; een win-win situatie dus!

Volg vooral je eigen smaak

Tegenwoordig vind je minder tannines in wijn dan vroeger het geval was. De strenge regel dat rode wijn bij vlees hoort, en witte wijn bij vis is dus niet meer zo streng. Wil je een lekkere Spaanse rode wijn bij je vis, en vind jij de combinatie die dat oplevert het beste wat er bestaat? Geniet er dan dus vooral van!

Ben je al niet zo dol op de bittere smaak van tannines en heb je nu net een fles rode wijn te pakken waar zij in ruime mate aanwezig zijn? Dan kan het resultaat echt vervelend zijn, alsof je op een druivenpit zit te kauwen, qua smaak.

Ga je wijn kopen, en twijfel je of deze past bij het gerecht wat je gaat bereiden, of dit nu vlees of vis is? In veel gevallen vind je direct bij de wijn al de informatie die je zoekt, zeker wanneer je hem online bestelt. Van de meeste wijnen is goed bekend bij welke gerechten zij lekker combineren, dus doe hier vooral je voordeel mee. Zelf naar goede combinaties zoeken kan natuurlijk altijd, maar wil je op safe spelen dan is het volgen van de adviezen geen slecht idee.

Misschien vind je dit ook leuk...

Populaire Artikelen